2010. augusztus 27., péntek

A fülzsír eltávolítása.

Sajnos hajlamos vagyok arra, hogy néha eldugul a fülem, bár gondolom más is így van ezzel.
Időközönként elmegyek a fül-orr-gégészetre, és kimosatom a fülzsírt belőle. Ilyenkor mindig megkönnyebbülök, nekem személy szerint jól esik, bár valaki utálja, ha kimossák a fülét.
A füldugulást általában a hallójáratban rekedt fülzsír okozza.
Természetesen a fül dugulását nem csak a fülzsír okozhatja, hanem nátha, allergia, fülgyulladás stb., amellyel orvoshoz kell fordulni.
A hallójárat öntisztuló, káros ha a vattapálcikával túl nyúlunk, mert ezzel a fülzsírt csak befelé nyomjuk a dobhártya felé.
Tudni kell, hogy a hallójáratban levõ fülzsírnak védõ szerepe van, például a különböző kórokozók ellen. Ezért magunknak csak a hallójárat bemenetében megjelenő fülzsírt szabad kitörölni.
Viszont vannak olyan esetek is, amikor az fül öntisztulása nem működik, ilyenkor érdemes félévente elmenni a fül-orr-gégészetre, ahol eltávolítja a szakorvos a fülben felgyülemlett fülzsírt.
De mi van akkor, ha pl. nyaralás alatt vagy hétvégén dugul el a fülünk.
Találtam egy terméket, amelyet gyógyszertárban lehet megvásárolni.
A neve AUDISPRAY, amely mikrobiológiailag ellenőrzött tengervíz oldat, amely a fülbe fújva gyorsan feloldja a fülzsírt, biztosítva ezzel a fül megfelelő higiéniáját. A működése egyszerű, mert a sós víz folyékonnyá teszi, és feloldja a fülzsírt, ezzel elősegíti a kiürülését.