2010. július 28., szerda

A szúnyogok elleni védekezés.

Sok ember életét keseríti meg a szúnyog. Nemcsak a vérünket szívja, de még zümmög is a fülünkbe elalváskor.
Viszont van ellene védekezés, bár sokszor azt érezzük, hogy lehetetlen feladatra vállalkozunk, hogy távol tartsuk magunktól a szúnyogokat.
A szúnyogok bizonyos illatokat nem kedvelnek, ezek bevetésével távol tarthatjuk magunktól.
Ilyen természetes szúnyogriasztó illat kibocsátására képes pl. a babér, szegfűszeg, menta, oregánó, bazsalikom, vagy a sokak által kedvelt levendula, amivel még a molyokat is el tudjuk űzni az otthonunkból. Cserépben kell ültetni ezekből a növényekből, és elhelyezzük pl. a hálószobában.
Sokan nem tudják, de a muskátli illatát sem szereti a szúnyog, balkonládába ültetve és az ablak, vagy a terasz elé helyezve remek szúnyogriasztó eszköz.
A másik fegyver, az illóolajok párologtatása, a füstölő, vagy citromos illatgyertya égetése, de ezt inkább a szabadban javasolt használni, pl. a teraszon való beszélgetés közben, mert nem mindenki bírja a kibocsátott szagot.
Az elektromos szúnyogriasztó készülék nekünk bevált, (vape) sokáig eltart, a konnektorba dugva a meleg hatására elkezd párologni a szúnyogriasztó szer. Fura volt látni, hogy a szobában folyamatosan estek le a padlóra az elkábult szúnyogok. Ettől kezdve pedig gyerekjáték „megcsípni” őket.