2010. július 21., szerda

A mosógép tisztítása.

A háztartásban a mosógép alkalmankénti tisztítása fontos dolog, hiszen ebben a gépben lesznek tiszták a ruhák. Lehet vásárolni kifejezett az erre a célra gyártott mosógép tisztító szert, de vannak hagyományos praktikák is, egy mosógép tisztán tartására.
Jó tudni, hogy a mosóporban megtalálható foszfát lerakodik a mosógépben, ami zsírosodást okoz. Erre a legjobb szert véleményem szerint a trisó, amely pl. háztartási boltokban, gazdaboltban, vagy festékboltban vásárolható meg, kb. 250 Ft. – os áron.
Használata egyszerű: ruha nélkül kell elindítani a mosógépet, és kb. fél mosópor szerinti adagot kell hozzáadni. Természetesen utána tiszta vízzel át kell öblíteni. 
Ha mosópor, vagy mosógél használata helyett mosószodát használtok a ruha kimosására, annak az is az előnye, hogy zsíroldó tulajdonsággal rendelkezik, hiszen a mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, áztató, zsíroldó és tisztítószer, valamint környezetbarát, és nincs káros mellék terméke.
Jó dolog még a mosódió, mert nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket. 100 %-ban természetes, környzetbarát anyag.
A másik jól bevált szer az ecet. A program elindítása előtt kb. 2 – 2,5 dl 10 % - os ecetet kell önteni a mosógépbe (célszerű 60 fokos programot használni hozzá). Ráadásul az ecet kiváló baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik.
Gyakran előfordul az is, hogy megjelenik a fekete penész a mosógépben, illetve a mosószer adagoló tartály környékén. Ez azért van, mert a mosószerek nem nagyon tartalmaznak fertőtlenítő szert, valamint alacsony hőmérsékleten mosnak sokan, ennek hatására a baktériumok nem pusztulnak el a mosógépben. A párás környezet pedig táptalaja a penésznek.
Szintén az ecetet, vagy valamilyen penész elleni szert (mellerud, savo) érdemes használni, de ehhez a mosógép takarítási művelethez hasznos segítő egy fogkefe is, amellyel jobban hozzá tudtok férni a szűkebb résekhez is.
Csak utána ne tegyétek vissza a fogkefét, a férjetek fogkefe tartójába további használatra.