2010. július 19., hétfő

A bodza.

Voltunk Veresegyházon egy hagyományőrző rendezvényen, ahol az egyik árustól vásároltam üstben főzött házi készítésű bodzaszörpöt. Mindig is szerettem a bodzaszörpöt, a legjobb íze szerintem akkor van a szörpnek, ha citrommal ízesítem.
A bodza nagyon egészséges, a szervezetnek hasznos, és fontos anyagokat tartalmaz.
A virágzat flavonoidokat, a bodza bogyója pedig C és A vitamint, flavionokat, illetve gyümölcssavat tartalmaz.
A bogyója pedig gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokkal van tele.
A bodzatea meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként is használható. 
A bogyókból készített savanyú lekvár pedig remek vizelethajtó, és hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Használják még köhögéscsillapításra, és vértisztításra is.
A bodza leveléből készített tea pedig reumás bántalmakra remek, de a láz csillapítására is ajánlják. Viszont fontos tudni, hogy a bodza termését nyersen, nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak.