2010. július 15., csütörtök

A bolhaírtás.

Egy olvasóm kért tanácsot tőlem, hogy a kertjében elszaporodott bolhákat hogyan lehet elpusztítani. Mivel nem vagyok bolhaírtó szakember hanem takarító, ezért őszintén megmondom nem tudtam rá a választ, illetve vannak olyan témák, amihez nem tudok szintén hozzászólni. Persze szerintem ez természetes.
Ennek hatására viszont kutakodtam az interneten, és a bolha irtására találtam pár hasznos dolgot.
A háziállatokon élősködő bolhák nem élnek meg az emberen, de attól függetlenül csípnek. A bolhák elpusztításra remek szereket lehet vásárolni, viszont vannak környezetbarát – vegyszermentes – megoldások is, a bolha irtására. Ezt szeretném most megosztani veletek, hátha valakinek jó ötletet tudok ezzel adni.
A kutyáknál a bolhák egész jó eredménnyel elűzhetők fokhagymával, mert általában szeretik az ízét a fokhagymának. 4,5 kg-onkénti testsúlyra naponta aprított fokhagymagerezdet kell adni a kutyáknak, vagy az ételéhez kell adagolni szintén 4,5 kg-onkénti testsúly szerinti 1-2 tabletta vagy kapszula fokhagyma kivonatot. A macskák viszont nem szeretik a nyers fokhagyma ízét, (kivéve talán a Nyafkamacska Béla nevű macskája, aki igazi ínyenc) de a szárított kivonat is hatásos. Minden nap keverni kell a macska ételébe fél kapszula fokhagyma kivonatot.
A sörélesztő is hatásos lehet. Azért, mert a sörélesztő tele van B-vitaminnal, amely elősegíti a bolhák elűzését. Kutyáknak 4,5 kg-nyi testsúlyra számítva kell adni naponta fél teáskanál sörélesztőt, macskáknak pedig az ételükbe kell keverni fél teáskanál élesztőt.
A természetes, rovarirtó tulajdonságú eukaliptusz illóolaj kiöli és elriasztja a bolhákat. Lefedett edényben kell forralni 4 evőkanál szárított eukaliptusz levelet 1,25 liter vízben öt percig. Szoba hőmérsékletűre kell hűteni, a szűrés után öblítővízként használható, az állatok fürdetésénél.
Természetes bolhapor készíthető 225 g kovaföldből, 2 evőkanál eukaliptusz illóolajból, 2 evőkanál citromfű illóolajból és 2 evőkanál levendula illóolajból. A kovaföld apró tengeri algák mikroszkopikus csontvázából őrölt pora szétvágja és megöli a bolhákat. Kertészeti szakboltokban megvásárolható, de vigyázni kell, mert az úszómedencékhez kaphatókat finomra őrlik, ez a fajta roncsolhatja az állatok tüdejét. Ez a lehetőség azonban kismacskákra nem alkalmazható.
Bolhaűző permet ½ teáskanál eukaliptusz illóolajból, ½ teáskanál citromfű illóolajból és 1 teáskanál levendula illóolajból, valamint 250 ml desztillált varázsdióból készíthető. Naponta egyszer az állatokra szórva távol tartható a bolha, azonban vigyázni kell, hogy nehogy az állat szemébe kerüljön. Ezért nagyon fontos, hogy a szórást mindig az állat nyaknál kezdve lefelé kell végezni, különben minden bolha az állat fejére menekül.
A bolhairtás azonban csak akkor lesz hatásos, ha a bolhákat az otthonunkból is kiűzzük. A bolhák és petéik elpusztulnak, ha hetente egyszer forró vízben ki van mosva a kutya, vagy a macska ágyneműje, valamint felmossuk a padlót, kiporszívózzuk az összes szőnyegeket, bútorokat és függönyöket.
 Fontos azonban, hogy a takarítás után a porszívó porzsákját is ki kell dobni, elkerülve ezzel az újrafertőződést.  Forrás: Levegő Munkacsoport.