2010. április 2., péntek

A fuga tisztítása.

Régebben megnyertünk egy irodát takarításra, ahol a fizikai dolgozók fürdő helyiségében katasztrofális állapotban volt a fali csempe. Az eredetileg fehér színű csempe sárga volt, a sarkokban pedig a fekete penész uralkodott. Én attól kezdve favorizálom a MELLERUDOT penész eltávolítót, mert akkor ezt a szert itt vetettük be elsőre.(Bauhausban, Obi-ban lehet kapni) Hihetetlen, hogy milyen hatással volt a csempére, az alkalmazásakor. Szinte sárga lé folyt le a súrolás alkalmával, illetve a fekete penész is eltűnt a sarkokból.
A hatóanyaga klór, van is szaga rendesen. Viszont hatásos. Körömkefével kell alkalmazni a felületen. Viszont az alapszabály, hogy savas tisztítószert csempéken nem szabad használni. A fugára vigyázni kell, mert fehérít, ha esetleg színes a fuga.
A másik takarítási lehetősége a penésznek a Hypó. 15% - os oldatot kell permetezni a felületre, ennek hatására viszont fehérré válik itt is a fuga! De hiába várjuk ki egy bizonyos behatási időt, látszat megoldás, mert az alsó rétegeiben a penész tovább él, ezért a tisztítási folyamatot időnként meg kell ismételni. Illetve fontos a takarítás elkezdése előtt egy nem látható helyen, szín tartóssági próbát végezni.
A fürdőkád és a csempe találkozásánál szilikon vízzáró tömítést használnak. Ha ez fekete, ezt cserélni kell, és lehet olyan szilikont kapni, amely penészálló.
Ha környezetbarát megoldást keres valaki a penész eltávolítására, vagy megelőzésére akkor az ecetet javaslom: fél liter 15%-nál nagyobb koncentrációjú ecetet kell önteni fél liter vízbe, és ezzel hetente legalább 3 alkalommal kell átmosni a felületet.
Én jobban favorizálom a penész elleni tisztítószert - szerintem hatásosabb - igaz nem annyira környezetbarát.
Egy régebbi bejegyzésemben írtam már erről a támáról itt: Penész a fürdőszobában