2009. május 22., péntek

Penész a fürdőszobában.

A ház több pontján is előfordulhat penész. Pl. falakon, mosógépben, hűtőszekrényben. De én most mégis a fürdőszobában előforduló penésztől írok.
A penészről általában: Leggyakrabban a 60 % - 75 % fölötti páratartalmú, illetve nyirkos helyiségekben jelenik meg. A penész egy gombafajta, amely a levegőben van, viszont csak akkor telepedik meg, ha táptalajra talál, tehát ha nagy a páratartalom. Valamint olyan helyen is, ahol pl. hideg felülettel érintkezik a meleg levegő, és lecsapódik a pára. Ezt ún. harmatponti hőmérsékletnek hívják. (harmatpont: Az a hőmérsékleti érték, ahol a levegő páratartalma vízként lecsapódik.) - pl. szigetelési problémák. A száraz, napos, szellőzött területen nem indul meg a penészedés. Allergiás tünetet is okozhat a penészgomba, egészségkárosító hatása van.
Penész a fürdőszobában: A penészgombának a fürdőszoba az igazi élővilága. Meleg, párás, nyirkos levegő, és felületek. Ki ne találkozott már, a fürdőkád, vagy a zuhanytálca szélén megtelepedő fekete penésszel, gombával?
A hétvégén takarítottunk egy cégnél. Most vettük át, és a dolgozók által használt zuhanyzó sarkában elég sok fekete penész volt, illetve be volt sárgulva a fehér csempe. Nekünk bevált egy szer, ezt barkács áruházakban is lehet kapni. (ha valakit érdekel a neve, írjon, elárulom) Klórt tartalmaz. Ráfújtuk, vártunk egy kicsit, és végigsúroltuk a felületet, alaposan leöblítettük, és hófehér lett a csempe. Rendesen leszedett mindent, a dolgozók meg ámultak. (igaz mi is a klórszagtól)
A megelőzésről:
- Érdemes a csempe és a kád (zuhanytálca) találkozásánál gombaölő szert tartalmazó szilikontömítőt alkalmazni.
- Rendszeres szellőztetés
- Az ecet is elég jó penészölő, néha érdemes áttakarítani megelőzés gyanánt a fürdőszobában levő felületeket.
- Lehetőség szerint a zuhanykabin használata, zuhanyfüggöny helyett.