2009. december 29., kedd

Egy új év.

Ismét eltelt egy év. Egy nehéz év. Tele kihívásokkal, és persze sikerrel, örömmel.
Amikor januárban elindítottam a blogomat, nem gondoltam volna, hogy ennyi kedves olvasóm lesz, majdnem 45 000 látogatottsággal, és ennek hála sok blogot író barátra is szert tettem.
Ezúton szeretnék 2010-re minden kedves olvasómnak, és családjának egy nagyon Boldog Új Évet kívánni!
Jövőre veletek ugyanitt.

2009. december 22., kedd

Mi legyen a fa alatt?

Tisztítószert, takarító eszközt mégsem kívánhatok karácsonyi ajándékként. Viszont mást igen: Minden kedves olvasómnak és családjának, nagyon boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
PI - Papp István

2009. december 20., vasárnap

Légtér fertőtlenítés.

Sajnos éppen szezonja van a vírusoknak, ezért szeretnék ajánlani egy légtérfertőtlenítő készítményt.
A termék INFLU, magyar termék, és gyógyszertárakban kapható.
Az INFLU mentolos, környezetbarát pumpás légtérfertőtlenítő. Természetes menta és eukaliptusz illóolajat, illetve fertőtlenítő szert tartalmaz.
A tartalmazott illóolajoknak a népgyógyászat régóta légzéskönnyítő, illetve légúttisztító hatást tulajdonít.
Alkalmas közös helyiségek, termek, szobák, betegszobák légtér fertőtlenítésére.
A hozzá adagolt fertőtlenítőszer a legtöbb lebegő bacilust elpusztítja.

2009. december 18., péntek

A bőrbútor tisztítása.

A bőrbútorok ápolása kicsit kényesebb feladat, viszont megfelelő tisztítási technikával a bőr ülőgarnitúra meghálálja a gondoskodást. A szakszerű ápolással az élettartama hosszabb lesz.
A bőr ülőgarnitúra ápolásához nem szabad oldószer és szilikon tartalmú szereket használni, mert ezek jelentős károkat okozhatnak. A különböző házi praktikákat nem ismerem a bőr ápolásához, de hallottam, hogy valaki tejjel tisztítja az ülőgarnitúrát amely nem ajánlott. Nemcsak büdös lesz tőle, hanem tönkre is teszi, mivel a bőrt cserzéssel tartósítják.
A szappanos víz pedig foltokat okoz rajta. Az oldószer tartalmú szerek (benzin, terpentin) használata sem ajánlott.
Ha közel van a bútor pl. a radiátorhoz, akkor a hőhatás kiszárítja a bőrt.
A bőr ápolásához kifejezetten az erre a célra kifejlesztett tisztító és ápolószert érdemes csak használni.
Jó minőségű az Erdal szer, amely bőrápoló és balzsam is egyben, amelyet áruházakban, nagyobb bevásárló központokban, barkács áruházakban lehet kapni.
Illetve a BioLine termékcsalád is nagyon jó minőségű, amely megtekintjető itt: BioLine

2009. december 15., kedd

A mosószóda.

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, áztató, zsíroldó és tisztítószer, valamint környezetbarát, és nincs káros mellék terméke.
Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására, valamint remekül helyettesíti a foszfátos tisztítószereket. Nem veszi ki a textília színét, jól oldja a zsírt, és általános tisztítószerként, mosogatószerként is használható.
A mosószóda környezet kíméletességi szempontból a második helyen áll a mosódió után. Használható önállóan, gépi vagy kézi mosáshoz egyaránt vagy a mosóporhoz hozzá keverve, így azonban kevesebb kell a mosóporból.
A mosósóda vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is jelentős: 30 liter vízhez kb. 3 evőkanál kell, ami fél adagos mosásnak felel meg az automata mosógépeknél.
A mosószóda nem csak a ruhák mosásához használható fel, hanem pl. takarításhoz is.
Egy liter forró vízben feloldva három evőkanálnyi mosószódával, a tűzhelyet, csempét, linóleumot is meg lehet tisztítani vele. A piszkos konyharuhák meleg, mosószódás vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.
Edények mosogatásakor kb. 5 liter forró vízben kell feloldani egy evőkanál mosószódát. Az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan száradnak, viszont alumínium edényeket ne szabad vele elmosni.
A mosószóda több helyen is megvásárolható pl. itt: Humusz vagy Cleanlife Shop

2009. december 11., péntek

Tisztítószerek házilag.

A háztartási tisztítószerekben megtalálhatóak vegyi anyagok, amelyek az egészségre, illetve a környezetre hatással vannak.
A szintetikus vegyületek, a bőrrel érintkezve allergiás reakciókat válthatnak ki, a belélegzett gőzeik pedig a tüdőt károsíthatják.
Az általunk takarított helyeken, csak minőségi, és biztonsági adatlappal rendelkező ipari tisztítószereket alkalmazunk, de otthoni felhasználásra egy-két hasznos infót megosztok veletek, amelyekkel remekül el lehet végezni házilag a takarítási tevékenységet.
A szaniterek, csempe, valamint a tűzhely takarításához az ecet és a szódabikarbóna remek tisztítószer. Az ecet vízkőoldó, és fertőtlenítő is egyben, forró vízzel kiegészítve nagyobb a tisztítási hatása. A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel keverve súroló, és általános tisztítószer is.
Az eldugult lefolyó megszüntetését elősegíthetjük azzal, ha szódabikarbónát helyezünk bele, majd ecetet öntünk rá, és a habzás után forró vízzel leöntjük.
A mosóporhoz mosószódát keverve, az ajánlott mosópor mennyiségét csökkenthetjük. A mosószóda erősen lúgos kémhatású, zsíroldó és vízlágyító hatású, a használat után lebomlik.
A mikrohullámú sütőbe tegyünk egy tál citromos vizet, és párologtassuk el. A citromos gőz feloldja a rászáradt szennyeződést, így könnyebben kitörölhető nedves ruhával.
Végezetül egy oldal, ahol sok hasznos információ megtalálható még, nemcsak takarítás szempontjából: Tudatos Vásárló

2009. december 8., kedd

Lépcsőház takarítás.

A tél közeledtével a lépcsőházak takarításánál évről-évre érdekes tapasztalataim, élményeim vannak.
Ahogy beköszön a hidegebb idő, a társasházak lépcsőházában megjelennek az eddig a lakásokban nyaraló virágok. Ugyanis a lakók a télre kiteszik a növényeket a hűvösebb lépcsőházba. Persze, ahogy elő van írva, hullanak a levelek szép számmal. Ha elmegyek mellettük, köhögni sem merek, mert azonnal elkezdenek hullani:) Viszont jó illatot árasztanak, az illatozó tisztítószert amit a felmosáshoz használunk, lazán elnyomják a virágok illatai.
Takarítunk olyan társasházakat, ahol a Mikulás közeledtével a lépcsőházban levő korlátokat a lakók feldíszítik különféle díszekkel, és villogó égőkkel. Igazi karácsonyi hangulatot teremtenek ezzel, teljesen más így egy társasházat takarítani.
Sőt a lakók a takarítószereink között mindig elhelyeznek Télapókat, csokikat is, sőt pénteken az egyik vödörben találtam egy körtét is. Mivel jól viselkedünk virgácsot még nem kaptunk, viszont tavaly az egyik lakó poénból a seprűmre egy nagy piros masnit kötött.
Viszont januárban amikor az elszáradt fenyőfákat leviszik a lépcsőházban....na erről majd írok akkor. Nagyon komoly:D

2009. december 6., vasárnap

Iroda vs társasház takarítás.

A napokban beszélgettem ismerős takarítócégek vezetőivel arról, hogy nő vagy a férfi takarító alaposabb.
Nos a tapasztalataink ugyanazok voltak.
Természetesen tisztelet a kivételnek, de arra jutottunk, hogy az irodák, irodaházak takarításánál a női takarítók szakszerűbbek, a társasházaknál pedig inkább a férfiakat célszerűbb foglalkoztatni. Az iroda takarítás összetettebb feladat, egy nő sokkal finomabban takarít. Jobban átlátja valamilyen oknál fogva a területet.
A társasházak takarítása átláthatóbb, nem annyira finom munka. Viszont valamiben nehezebb. A kukák ki-be húzása, télen a hó lapátolása, a járdák jég mentesítése inkább férfi takarítónak való.
Nem véletlen az, hogy pl. én is csak társasházakat takarítok, a finomabb iroda takarítási munkát inkább meghagyom a takarítónőknek.
Természetesen ismételten tisztelet a kivételeknek.


2009. december 4., péntek

A macska porszívózása.

Mivel sok olvasómnak van macskája, ezért szeretnék nekik kedveskedni az alábbi videóval. Meg persze azoknak is, akik érdekes dolgot szeretnének látni.


szólj hozzá: Macska porszivózás...

2009. december 2., szerda

Útszóró só.

Lassan fel kell készülni a havazásra, hiszen december van. A társasház takarítás egyik sarkalatos pontja, a járdák hó eltakarítása. Vannak olyan társasházak, ahol a lakók megoldják, de kérhetik ezt a takarítócégtől is.
A jégmentesítés legegyszerűbb módja a járdák sózása. Azonban ez korántsem környezetbarát módszer. A kormány tavaly év végén hozott egy rendeletet – 346/2008. (XII. 30.) számmal – a fás szárú növények védelméről, amelynek az 5. § (2) bekezdése így szól: belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.
A rendelet 2010. szeptember 1. – én lép hatályba. Viszont a sózást az önkormányzatok helyi rendeletben is megtilthatják.
Az útszóró só tönkretesz mindent, károkat okoz a növényekben, az autók alvázát, az utakat is károsítja, nem beszélve a cipőkről, az állatok mancsáról.
Szerencsére kaphatóak környezetbarát só helyettesítő termékek, azonban ezek drágábbak, a hagyományos útszóró sónál.
Sajnos sok társasháznak már anyagilag az is gondot jelent, hogy az olcsóbb sót megvegye, a drágább - viszont környezetbarát - megoldásra való átállás pedig még jobban megterheli a költségüket.
Az egyik helyettesítő termék a zeolit amely a természetben előforduló környezetbarát ásványi anyag. A talajba szivárogva javítja a növény nyomelemekkel való ellátását. Jég olvasztó hatása 5-30 percen belül elkezdődik. A másik pedig az útkáli. Szintén a környezet kíméli, sőt a magnézium és kálium tartalmának köszönhetően táplálja a talajt. - 25 °C-ig olvasztó hatású, szórás után azonnal olvasztani kezd.
Az általunk takarított társasházak közös képviselőivel elkezdődött az egyeztetés, hogy melyik társasház igényli már a mostani télen a környezetbarát útszóró só beszerzését, és alkalmazását. Amelyik kerület pedig helyi rendeletben már most megtiltotta a hagyományos útszóró só használatát, ott pedig egyértelmű, hogy a környezetbarát terméket kell használni.