2009. december 2., szerda

Útszóró só.

Lassan fel kell készülni a havazásra, hiszen december van. A társasház takarítás egyik sarkalatos pontja, a járdák hó eltakarítása. Vannak olyan társasházak, ahol a lakók megoldják, de kérhetik ezt a takarítócégtől is.
A jégmentesítés legegyszerűbb módja a járdák sózása. Azonban ez korántsem környezetbarát módszer. A kormány tavaly év végén hozott egy rendeletet – 346/2008. (XII. 30.) számmal – a fás szárú növények védelméről, amelynek az 5. § (2) bekezdése így szól: belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.
A rendelet 2010. szeptember 1. – én lép hatályba. Viszont a sózást az önkormányzatok helyi rendeletben is megtilthatják.
Az útszóró só tönkretesz mindent, károkat okoz a növényekben, az autók alvázát, az utakat is károsítja, nem beszélve a cipőkről, az állatok mancsáról.
Szerencsére kaphatóak környezetbarát só helyettesítő termékek, azonban ezek drágábbak, a hagyományos útszóró sónál.
Sajnos sok társasháznak már anyagilag az is gondot jelent, hogy az olcsóbb sót megvegye, a drágább - viszont környezetbarát - megoldásra való átállás pedig még jobban megterheli a költségüket.
Az egyik helyettesítő termék a zeolit amely a természetben előforduló környezetbarát ásványi anyag. A talajba szivárogva javítja a növény nyomelemekkel való ellátását. Jég olvasztó hatása 5-30 percen belül elkezdődik. A másik pedig az útkáli. Szintén a környezet kíméli, sőt a magnézium és kálium tartalmának köszönhetően táplálja a talajt. - 25 °C-ig olvasztó hatású, szórás után azonnal olvasztani kezd.
Az általunk takarított társasházak közös képviselőivel elkezdődött az egyeztetés, hogy melyik társasház igényli már a mostani télen a környezetbarát útszóró só beszerzését, és alkalmazását. Amelyik kerület pedig helyi rendeletben már most megtiltotta a hagyományos útszóró só használatát, ott pedig egyértelmű, hogy a környezetbarát terméket kell használni.