2009. november 10., kedd

Mitől zöld egy szálloda.

A turizmus köztudottan nem egy környezetkímélő ága a pihenésnek, és a kikapcsolódásnak.
Ebben is próbálják a környezetet védeni a következőképpen.
A Zöld Szálloda cím elnyeréséhez a Magyar Szálloda szövetség ír ki pályázatot. A zöld szállodákat a takarékosság, az újra felhasználás és újrahasznosítás és a környezet tudatosság jellemzi. A szállodák személyzete környezetvédelmi oktatásban részesülnek.
A takarításhoz felhasznált tisztítószereknek környezetbarátnak kell lenniük, tehát, olyan összetevőknek kell lenni a tisztítószerben, amelyek biológilag lebomlanak.
A nem mindennapos törölköző csere kevesebb mosást jelent, illetve a hulladékot szelektíven gyűjtik. Az egyéb veszélyes hulladékokat, a kiégett izzókat, a mosodákban keletkező persár, a konyhákban az elhasznált sütőzsírt, sütőolajat is a megfelelő helyekre különítik el.
Az energiatakarékosság egyik módja a mágneskártyás zárrendszerek használata, amelynek a lényege, hogy akkor van áram a szobában, amikor a vendég behelyezi a recepción kapott kártyát. Ha a szobából távozik és kiveszi a kártyát, automatikusan kialszik az esetleg égve hagyott villany.
Terjednek a szállodákban a bioszobák is, amelyben minden bútor, és kiegészítő természetes anyagból van berendezve.
Jó dolognak tartom a Zöld Szálloda programot, de természetesen ezt csak úgyis az értékeli, aki szivén viseli a környezet védelmét. Akit nem érdekel, az meg lehet, hogy bosszankodni fog, hogy pl. miért időzáras a szauna.