2009. október 26., hétfő

Felkészülés a télre.

Lassan nyakunkon a tél, novemberben szokásomhoz híven elkezdem a felkészülést rá.
A tél a társasház takarítás egyik sarkalatos pontja, ugyanis takarítási naptól függetlenül menni kell a havat lapátolni.
A hó eltakarítása a társasházhoz beosztott takarító feladata, de én is szoktam menni segíteni nekik.
Persze akkor is kell menni, ha leesik 3 cm hó, és akkor is, ha mondjuk január elsején történik mindez. Nem tudom miért, de mindig megtisztel az időjárás minket azzal, hogy az év első napján havat takarítunk. Novemberben körbejárom az általunk takarított társasházakat, megnézem mennyi útszóró só maradt, összeírom a mennyiséget, megveszem, és kiszállítom a sót a társasházakba.
Kidolgozott takarítási tervünk van, ha leesik a hó, hol kezdjük a hó és jég mentesítést. Ez a társasház előtti járda forgalmától függ, tehát minél nagyobb a gyalogos forgalom annál nagyobb előnyt élvez a mentesítés megkezdése.
Itt jön a képbe egy fontos dolog. A felelősség biztosítás. Ugyan a társasházaknak van, de nem árt, ha van a takarítócégnek is. Ugyanis, ha a járókelő elesik a csúszós járdán, és megsérül, ki állja a kárt? A társasház? Nem igazán, ugyanis a takarító cég hibájából történt a baleset, mert nem volt időben eltakarítva a hó, vagy a jég.
Persze ehhez nem kell tél, előfordulhat nyáron is egy baleset, pl. a lépcső a felmosás után még nedves, jön le egy lakó, megcsúszik a nedves felületen, elesik és megvan a baj.
Tehát nem mindegy, hogy milyen háttér van egy takarító cég mögött. A én takarító cégem pl. 30 millió forintig teljes körű felelősség biztosítással rendelkezik.
Érdekes módon többször előfordult, hogy felhívtam a takarítóimat, hogy voltatok már havat lapátolni kérdéssel, erre mondják, hogy nem is esik arra a hó. Mert nálunk pl. esett.
Erre találtam ki a következőt: Budapest több pontján web kamerák vannak elhelyezve. A web kamerán télen naponta többször megnézem, hogy a közelébe eső általunk takarított társasházaknál esik -e a hó.