2010. szeptember 30., csütörtök

SapIndus mosódió.

Bizonyára láttátok a blogon az írást, amelyben leírtam, hogy szivesen közzéteszem a különböző tisztító és takarító eszközökről, valamint higiénia termékekről bejegyzést, ha kapcsolódik a blog témaköréhez, illetve hasznos és jó terméket ajánl a forgalmazója, gyártója.
Ez azért fontos, mert jó dolognak tartom, ha minél többen megismerik pl. a bio és környezetbarát termékeket.
Ebben az bejegyzésben a SapIndus mosódióhéjról fogtok olvasni. 
A mosodóihéjról a tapasztalatait és véleményét Beatrix osztotta meg, aki egyébként szintén ír egy blogot, amely itt olvasható: Indiai mosódióhéj
Na de lássuk, hogy mit tud a SapIndus mosódióhéj:


A mosódió - a legnépszerűbb bio mosószer.
Az indiai mosódió a Sapindus mukorossi termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ennek a kb. 2 cm átmérőjű diónak a héjában van a hatóanyag, ezt tesszük a mosandó ruhák közé.
A SapIndus márkajelzés garantálja, hogy első osztályú, kézzel magozott terméket vásárolsz.
A Sapindus szép nagy szermű, vastag héjú, friss, ragacsos dióhéj. Színe sötétbarna.
A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okoznának.
- Tapasztalatom szerint, heti 3-4 gépnyi mosással 0,5 kg fél évig elég! (1 kg 1 évig)
- meglepő puhaságot és selymességet ad a ruháknak
- nem fakítja a színeket
- hétköznapi és kényes ruhákat is moshatunk vele (mosódió főzet).
- 30-tól 90 fokos mosási hőmérsékletig nyugodtan használható
- könnyű, kis helyet foglal és egyszerű használni
- gépben nem habzik
- semleges az illata, ezért ha a kedvenc öblítőd illatára vágysz, tovább kell azt használnod, VISZONT fél adag is elég lesz belőle!
- a fehér ruhákat a mosódió tisztára mossa, de nem fehéríti, ezért ha a megszokott vakító fehér textíliára vágysz, fehérítő port (Nátrium perkarbonátot) érdemes a mosáshoz adni.

A használata:

- A termék csomagolásában található vászonzsákba 1 adag (3-4 db) dióhéjat szükséges tenni. A vászonzsákot betesszük a mosógépbe a ruhák közé.
- Ha szükséges, rakj a mosógépbe fehérítő / folttisztító port
- Fél adag öblítőszer, vagy néhány csepp mosóparfüm hozzáadásával gondoskodj ruháid illatáról, tegyél 1-2 kanál 10-15%-os ecetet az öblítő rekeszbe, a vízkő ellen!
- Mosás végeztével mielőbb teregess ki, mert a mosódió szerves anyag, hamarabb lesz dohos szagú a mosás, mint mosóporok esetén. Ha nincs időd teregetni, egy új öblítőprogram indításával a ruhák frissek lesznek.
- 1 adag (3-4 db) dióhéjat 4-5, esetenként 6 mosáshoz is felhasználhatsz. (Alacsony hőfokon lassabban, magasabb hőfokon gyorsabban oldódik ki a szaponin a héjból.
- Az elhasználódott héjakat kidobhatod a komposztba vagy kukába, 100%-ban lebomlik a környezetben.

Bővebb információ a termékről: NaturOnline