2010. július 1., csütörtök

A tojás fertőtlenítése.

Nagy dilemma, hogy a hűtőszekrénybe való tárolás előtt, le kell – e fertőtleníteni a tojás héját.
Sokan azért ellenzik, mert a fertőtlenítőszer beleívódik a tojás héjjába, és azon keresztül pedig a tojásba, illetve a felhasználás megmosni sem kell, mert megsérül a külső természetes védőréteg, így áthatolhatnak a baktériumok a tojáson.
Viszont az is igaz, hogy a tojás héjján előfordulhatnak kórokozók, és ha nem távolítjuk el, akkor az bekerül a hűtőbe. A tojásra rátapadt szennyeződés baktériumokat tartalmazhat, tehát a tojáshéj külső fertőzöttségével kell csak számolni, de ez a belső részébe nem kerül bele, ha ép a tojás.
A gond akkor van, ha a tojást feltörjük, pl egy rántott hús készítésénél, a prézlihez. A tojásforgalmazó cégeknél viszont fertőtlenítik a tojásokat, pl. mártásos fertőtlenítéssel, vagy ködösítéses fertőtlenítéssel.
Talán a legegyszerűbb megoldás, hogy a tojást ne a hűtőszekrény tojástartójába helyezzük, hanem a papír tojástartóba, és azt tegyük be a hűtőszekrénybe.
Mi a felhasználás előtt mossuk meg – igaz mosogatószerrel - utána pedig a mosogatót fertőtlenítem ki, hiszen akkor meg ott marad a mosogató tálcában a baci.