2010. május 17., hétfő

A házi légy okozta megbetegedések.

A házi légy is veszélyforrása, a különböző betegségek kialakulásának.
A nőstény évente több alkalommal rakja le petéit rendszerint istállótrágyába. Egy nyár folyamán több nemzedék is kikel, ami azt jelenti, hogy egy nőstény az egy hónapos élete alatt 600 – 800 petét rak le. Egészségügyi szempontból fontos faj, mert betegségterjesztő, illetve jelentős fertőzési kockázata van, a táplálkozási szokása miatt.
A légy a szilárd élelmet a nyálával feloldja, majd miután az szervezetébe jutott felbüfögi, így a testében lévő kórokozók tömegével juthatnak a szabadba. A házi légy testében hozzávetőleg tízszer annyi kórokozó van, mint testfelületén. A jóllakottság utáni „tisztálkodási rítus” során pedig a testére tapadt szennyeződések és kórokozók kerülnek a lakásban levő légtérbe, nem beszélve a napi átlag harmincszori ürítésről, amit szintén a lakóterünkben végez.
A házi légy által terjesztett betegségek között a gyomor- és bélbetegségek a leggyakoribbak. Ez a faj terjesztheti a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó Helicobacter Pylori nevű baktériumot is.
Minimális higiéniai feltételek betartásával lehet védekezni a házi légy okozta fertőzésekkel szemben, valamint különböző légycsapdák elhelyezésével, ezzel is csökkentve a lakásban előforduló legyek számát.