2010. március 8., hétfő

Padlószőnyeg tisztítás.

Lassan megérkezik a tavasz, és eljön rá a megfelelő alkalom, hogy otthon kitisztítsuk a padlószőnyegeket - illetve a kárpitokat, a télen felhalmozott szennyeződésektől, poratkáktól.
Ezért most leírom Nektek, a padlószőnyeg tisztítás menetét.
Általában nem nagyon szokott a háztartásban előfordulni padlószőnyeg tisztító gép, ezért ilyenkor célszerű bérelni egyet.
Elterjedtebb az extrakciós (nedves) tisztítás.
A padlószőnyeget a tisztítása előtt alaposan fel kell porszívózni. Ezután a gép tisztítószeres tartályába beleöntjük a tiszta víz - tisztítószert keveréket, és elkezdjük a műveletet a következőképpen:
A gépen levő pisztolyt megnyomjuk, ezzel kijuttatja a felületre a gép a tisztítószeres vizet, ahogy húzzuk magunk fele, ugyanazzal a mozdulattal a gép a szennyes víz tartályába nagy erővel visszaszívja a szőnyegben levő szennyeződést.
Ezt szennyeződéstől függően többször meg kell ismételni. Ezután csak szárazolni kell, tehát a tisztítószeres vizet már nem kell kijutattni a felületre, csak ki kell szívni a megmaradt nedvességet a padlószőnyegből. Természetesen ezzel a háziporatkákat is eltávolítjuk a padlószőnyegből.
Nagyon fontos, hogy az erre a célre kifejlesztett tisztítószereket használjuk, és ne pl. mosogatószert (hallottam ilyet), ugyanis a kifejlesztett tisztítószerek habzásgátlóval vannak ellátva.