2009. november 5., csütörtök

Vízkőoldás ecettel.

Lassan itt a tél, és bizonyára mindenkinek jól esik egy meleg tea.
A télre nemcsak a társasházaknál a hó eltakarításban készülök, hanem itthon a kávé és a tea főzőben lerakódott vízkő eltávolításában is.
Minden évben ősszel lekezelem a kávé és teafőzönket a következőképpen.
A tartályba étel ecetet öntök, amit többször egymás után lefőzök. Tehát miután lefőztem az ecetet, azt újból visszaöntöm, ( az edény aljára lerakódott vízkövet nem ) és ezt megismétlem párszor. Ezután meleg vízzel ( fontos, hogy meleg legyen a víz, mert ha hideg vizet öntünk a tartályba, a hőmérséklet különbség hatására elrepedhet a tartály ) többször átfőzöm ismét.
Hallottam pár helyen, hogy a kávéfőzőnél az ecet leoldja a fémet a tartályban. Nos én minden évben ecettel oldom a vízkövet a kávéfőzőnél, és nincs semmi baja, meg nekem sincs. Szóval érdekes.
És egy nagyon fontos tanács: A készülékek vízkő oldását mindenképpen a szabadban tegyétek, mert elviselhetetlen ecet szag lesz a lakásban, illetve a forró ecet gőzét sem kellemes, és ajánlott belélegezni. Viszont, ha belegondolok legalább a lakást lefertőtleníteni a H1N1 vírus ellen:D
És ha már ecet, akkor nagyon jó fertőtlenítő, és vízkőoldó hatása van a csepegtető tálcáknál, a csaptelepeknél, de a csempe áttörlésénél is hasznát veszitek, illetve jó a penész ellen is.
Persze mi a cégeknél nem ecettel oldjuk meg a szaniterek vízkő mentesítését, hanem vízkőoldóval, de otthoni használatra tökéletes megoldás.
A csapok vízkőoldására jó megoldás a citromsav is, gyógyszertárakban, gazdaboltokban lehet kapni.