2009. november 18., szerda

A laminált padló tisztítása.

A laminált padlók tisztítása, takarítása nem nehéz feladat, de hogy hosszabb ideig megőrizze az esztétikus felületét, nem árt pár egyszerűbb karbantartási tanácsot betartani.
Otthoni használatkor a tisztítása előtt fel kell porszívózni a felületet, majd puha ronggyal érdemes áttörölni. Ezt száraz tisztításnak nevezzük.
Természetesen a foltokat, illetve minden olyan koszos felületet nedvesen is át kell törölni.
A laminált padló tisztítását lehetőleg hosszirányúan célszerű elvégezni.
Alkalmanként pedig nedvesen is célszerű felmosni a teljes felületet, hozzá pedig laminált lapokhoz kifejlesztett tisztítószert ajánlott használni. A gyakori nedves - vizes tisztítása nem ajánlott, mert az illesztések között beszivároghat a víz.
A makacsabb szennyeződések, foltok eltávolításához a tisztító szert ne a padló felületére, hanem a törlőkendőre helyezzük.
A megfelelő padlóápoló szer használata védőréteget képez a lamináltlap felületén, amely nemcsak ápolja, hanem megkönnyíti a tisztítását is.
Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen burkolóanyagot érdemes letenni a felületre takarítási szempontból. A padlószőnyeget nem javaslom, mert nehéz tisztítani, ráadásul a nem megfelelően takarított, tisztított szőnyegpadló tele van élősködőkkel, poratkával, ami az allergiásoknak (meg senkinek) nem tesz jót. A lamináltpadló is kényes, az olcsóbb kivitelűt egy idő után cserélni kell. A parketta viszont jó megoldás.
Nekem a legszimpatikusabb a padlólap, csak ne porózus felületű legyen (greslap) mert annak nehéz a takarítása.