2009. október 21., szerda

A szennyfogó szőnyeg.

Nemrég egy irodaházban voltunk padlószőnyeget tisztítani.
A bejáratnál nagyon koszos volt a padlószőnyeg, elég hosszú idő alatt sikerült megfelelően kitisztítanunk. A gond az volt, hogy nem volt elhelyezve a bejáratnál szennyfogó szőnyeg.
A szőnyeg nagy előnye és feladata, hogy eltávolítsa, megfogja a port, koszt, és nedvességet a látogatók cipőtalpáról. Ennek hiányában a padozat hamar szennyeződik, és kopni kezd. A cipők talpáról lehulló homokszemcsék a felület gyors kopásához vezet, károkat okozhatnak a padozat felületén is. Mivel több a bejutó szennyeződés, ezáltal megnövekszik a takarítás költsége is, illetve a takarításhoz felhasznált többlet tisztítószer pedig a környezetet terheli.
Ajtón kívül lyukacsos, aljnélküli szennyfogót érdemes elhelyezni. Ez a durvább szennyeződéseket távolítja el.
A beltéri szálszerkezetű szőnyegek esetében áthaladáskor a rálépő súlya alatt a szőnyeg szálai deformálódnak, ez a deformáció leszedi a cipőkről a szennyeződéseket.
Tehát nem olyan, mint egy lábtörlő, hanem át kell haladni rajta.
A szennyfogókat nem csak irodaházak bejáratánál helyezik el, hanem minden olyan helyen, ahol nagy közlekedő forgalomnak van kitéve az épület. (Pl. étteremek, intézmények)
Érdekes módon több lakásban is láttam már ilyen beltéri szennyfogót, ezzel is védve az otthon lefektetett padozat felületét.