2009. augusztus 7., péntek

A fényszennyezés.

Sok minden szennyezi a környezetünket.
Gondoltátok volna, hogy a fény is?
A fényszennyezés nem más, mint az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal (pl. közvilágítás, épületek megvilágítása, reklámok, az égboltra irányuló világítás, rosszul megtervezett világítótestek) való felesleges megvilágítása.
A fényszennyezés az emberre káros. A szervezet az éjszakai sötétben tud megfelelően pihenni, ennek hiányában kedvezőtlenül alakulhat az éjszakai vérnyomás, egyes hormonok termelődése, a szervezet stressz tűrő képessége.
De nemcsak emberre, hanem az élővilágra is káros.
Megzavarja a repülő rovarokat és vonuló madarakat. Az éjszakai életmódot élő állatok táplálékszerzésében is gondokat okoz. A költöző madarak bizonyos része éjszaka vonul, fontos szerepet tölt be a tájékozódásukban a csillagos égbolt.
Ha pl. az égbolton a csillagok megnövekedett háttérfényessége miatt eltűnnek, vagy csökkenek, az megtévesztheti a madarakat a vonulásukban.
Magam is egy egyetértek abban, hogy kell a fény, hiszen biztonságérzetet nyújt a sötétben a közvilágítás, kellenek a fényreklámok is, csak megfelelően kell beállítani a fény „útvonalát”, illetve szabályozni kellene a fények megfelelő kibocsátását rendelettel.