2009. július 9., csütörtök

A szagelszívók tisztítása.

Úgy néz ki, hogy most ilyen passzban vagyok, csak konyhai készülékekről írok. A mosogatógép tisztítás ötlete úgy jött, hogy a feleségem szólt, hogy pakoljam be a gépbe a szennyes edényeket. A szagelszívó tisztítása meg úgy, hogy mondta, ma én főzök. Na de mi lesz, ha sütnöm is kell? Szóval a szagelszívó dolog. Gondoltam a főzés után eltakarítom.
De egy pár szót a szagelszívókról:
A szagelszívók külső elszívó, és keringtető üzemmódban működnek. A külső elszívó, az étel készítése közben keletkezett szagokat, gőzt - rosszabb esetben a füstöt - egy csővezetéken át a szabadba vezeti. (Ilyenkor tudjuk, hogy főz a szomszéd)
A belső keringtető üzemmódban a szagokat, a készülékben elhelyezett szénszűrő szűri meg, illetve visszaforgatja a levegőt.
A szagelszívókban a következő szűrök tisztítására kell figyelni:
Szénszűrő: Kémiai szűrő, nem mosható, legalább félévente cserélni kell. A keringtető üzemmódú szagelszívókban található.
Zsírszűrők: Feladata, hogy a zsír részecskéket visszatartsa.
-Szintetikus szűrő: (papírszűrő) A fémrács hátlapjára van felerősítve. A szintetikus szűrő eldobható és legalább kéthavonta cserélni kell.
-Többrétegű fémszűrő: Hideg zsíroldó használatával remekül meg lehet tisztítani, de türelem, és kitartás kell hozzá. A fémszűrő mosogatógépben is elmosható, ettől elszíneződhet, ami nem befolyásolja a szagelszívóban eltöltött szerepét.
A szagelszívók szűrőinek a tisztítása azért fontos, mert a tiszta szűrő hatékonyabban tudja megszűrni a szagokat, illetve a nem megfelelően tisztított szűrőkre vastagon rárakodik a főzés közben keletkezett olaj és a zsír, ez egy idő után telítődik, és könnyen meggyulladhat.