2009. július 6., hétfő

A mosogatógép használatához ötletek.

A mosogatógép tablettáról írtam, az előző bejegyzésben. Most néhány ötlet, és tipp, a mosogatógépekhez.
Akinek van mosogatógépe otthon, az szerintem ezeket az ötleteket ismeri, és alkalmazza is. Viszont aki most készül vásárolni egyet, vagy gondolkozik a beszerzésén, annak biztos hasznos tanácsok lesznek a következők:
A mosogatás után előfordulhat, hogy foltosak maradtak a poharak.
A víz keménysége okozza a foltosodást az üveg edényeken. Hogy ne legyenek foltosak a poharak, és az üvegek, vízlágyító sót kell használni a mosogatáskor.
Érdemes teljesen megtölteni a mosogatógépet - persze a befogadó terítékig – akár több étkezés evőeszközeit, edényeit is, mivel ha kétszer használjuk a gépet fél terítékkel, több energiát használ el, mintha egyszer indítanánk el a mosogatógépet.
Az ételmaradékkal együtt ne helyezzük a gépbe az edényeket és tányérokat, mert egy idő után eltömítődig a mosogatógépben levő szűrő.
A tányérokat úgy kell elhelyezni, hogy ne takarják egymást, illetve a koszosabb és nagyobb edényeket alulra érdemes tenni. Az edények bepakolása után mindig ellenőrizzük, hogy a forgó karok akadálytalanul tudnak működni, azaz nem akad e bele egy magasabb tányér, vagy edény.
A nagyobb terítékes mosogatógépek gazdaságosabbak, mint a kisebbek, mivel az egy terítékre eső energia felhasználása kisebb. Persze a hely hiány miatt sokszor csak a kisebb fér el.
Ha alacsonyabb hőfokon mosogatunk a géppel, kevesebb energiát használ fel a gép.
Nem minden eszköz mosható mosogatógépben, vagy esetleg nem tesz jót vele. A nem hőálló műanyagok, a fa, antik tárgyak ide sorolhatóak.
A mosogatás után érdemes kiszárítani a gépet,- hagyjuk nyitva az ajtaját - illetve alkalmanként kitisztítani is, vagy legalább hetente egyszer magasabb hőfokon (60 C) mosogatni vele.
A legtöbb energiát a mosogatógép, a víz felmelegítésre használja fel, tehát érdemes a legjobb (AAA) energia osztályút vásárolni.