2009. december 15., kedd

A mosószóda.

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, áztató, zsíroldó és tisztítószer, valamint környezetbarát, és nincs káros mellék terméke.
Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására, valamint remekül helyettesíti a foszfátos tisztítószereket. Nem veszi ki a textília színét, jól oldja a zsírt, és általános tisztítószerként, mosogatószerként is használható.
A mosószóda környezet kíméletességi szempontból a második helyen áll a mosódió után. Használható önállóan, gépi vagy kézi mosáshoz egyaránt vagy a mosóporhoz hozzá keverve, így azonban kevesebb kell a mosóporból.
A mosósóda vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is jelentős: 30 liter vízhez kb. 3 evőkanál kell, ami fél adagos mosásnak felel meg az automata mosógépeknél.
A mosószóda nem csak a ruhák mosásához használható fel, hanem pl. takarításhoz is.
Egy liter forró vízben feloldva három evőkanálnyi mosószódával, a tűzhelyet, csempét, linóleumot is meg lehet tisztítani vele. A piszkos konyharuhák meleg, mosószódás vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.
Edények mosogatásakor kb. 5 liter forró vízben kell feloldani egy evőkanál mosószódát. Az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan száradnak, viszont alumínium edényeket ne szabad vele elmosni.
A mosószóda több helyen is megvásárolható pl. itt: Humusz vagy Cleanlife Shop