2011. február 7., hétfő

Retro tisztítószerek.

A hétvégén voltam Szolnokon egy veteránbörzén, alkatrészeket vásárolni a Danuvia veterán motoromhoz.
Nézelődés közben, az egyik árusnál kartondobozokra lettem figyelmes, amiben régi tisztítószerek voltak. Az árus elmondása szerint egy padláson találták, már vagy 20 éve legalább ott porosodtak. Vettem is mindegyikből egy darabot, természetesen nem használom fel őket, hanem elrakom az irodámban, majd mutogatom az utókornak:)
Az fehér egy TIP 67 mosogatószer. Üveg, porcelán, műanyag, fa és fém eszközök tisztítására 5 l. langyos vízhet, adjunk 2 evőkanál mosogatószert.  A mosogatás után öblítsünk, törölgetni felesleges. A bolti ára: 17,30 Ft. volt.
A piros TIP 84 - re halgat, amely szintén mosogatószer, de koncentrátum. Annyi a különbség, hogy 5 liter vízhez már csak 1 evőkanál kell belőle. Ez már drágább: 33,70 Ft.
A kék unifix pedig dezodoráló textilöblítőszer, amely kellemes lágy tapintást, csillogó fényt ad a ruháknak, egyben fehérít is. Gátolja a testszag megjelenését, az elektromos feltöltődést, és az újraszennyeződést. A leírása szerint, az utolsó öblítő vízben oldjunk 10 literenként 1 evőkanál UNIFIX - et, és ebben 3-5 percig áztassuk a ruhát. Az ára 19,30 Ft.
A tisztítószereket a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat csepeli Növényolajgyára gyártotta.