2010. március 16., kedd

A molylepke elleni védekezés.

A lakásban kettő fajta molylepke fordul elő.
Az egyik a ruhamoly, amely kb. 6-8 mm hosszú. A nőstény több mint 200 petét helyez el olyan anyagokra, szövetekre, amelyek a későbbiek folyamán a lárvájának a táplálását szolgálja. A lárva a fejlődése során bebábozódik, amely pl. a bútorok mélyedéseiben, szekrényekben, gardróbokban található meg, a fejlődési időszak alatt, amely 2 – 3 hónapig tart.
A másik az aszalványmoly, amely 8-10 milliméteres vöröses barna szárnyú lepkefajta. A legjobban a konyhát és környékét kedveli. Az élelmiszereket szereti, nem nagyon válogatós fajta, a liszttől a tea filterig mindent szeret.
A védekezés ellenük fontos, ezért a polcokat, szekrényeket érdemes szellőztetni (nem kedvelik a hideget, és a huzatos helyeket) valamint áttörölni hígított ecetes törlőkendővel. Az élelmiszereket zárható tartó edénybe kell tárolni, valamint a nem használt ruhákat érdemes kimosni néha.
Itthon a több hónapig nem használt Dejó dió pótlóba telepedett meg a molylepke, és szinte „elfertőzte” az egész konyhát.
Nagyon hatásos a molylepkék ellen a levendula. Vagy egy köteget kell behelyezni a szekrénybe, vagy illóolajat, de lehet kapni spray változatban is. Lehet kapni olyan feromonos csapdákat is, ami a molylepke ellen hatásos.
Hallottam azt az ötletet is, hogy pl. a liszt, és hüvelyes áruk (bab) stb. megvásárlása után a mélyhűtőbe kell tenni 1 napra, ezután zárható dobozba, és nem lesz többet molylepke közte. A naftalin is jó ötlet, és hatásos, csak van egy meghatározó illata, és nem mindenki bírja.