2010. február 15., hétfő

A házmester.

Olvastam a HVG - ben, hogy Bécsben népszavazást fognak tartani, a házmesterég intézményének a visszaállításáról.
A lakóépületek tisztaságát felügyelő, valamint a kisebb javításokat is elvégző házfelügyelők - szolgálati lakás, valamint fizetés fejében még 2000 - ben azért vesztették el az állásukat, mert túl sokba kerültek.
Sokaknak akkor sem lehetett felmondani, ha rosszul végezték a munkájukat. Ha lesz új házmester törvény, az csak a város tulajdonában álló bérházakra vonatkozna. A magán tulajdonú lakóházak most is alkalmazhatnak maguknak házfelügyelőt ha a lakók megengedhetik maguknak. Jelenleg 2200 házmester van Bécsben, amelynek 80 %-a nő. A házak javát házkezelő cégek emberei takarítják - többnyire bevándorlók. A tervezett törvény szerint fel lehetne mondani nekik, valamint a lakásból is ki lehet tenni őket, ha nem megfelelően végzik a munkájukat.
Magyarországon a társasházak kezelését közös képviseletek látják el. A társasházkezelők kezében összpontosul minden, közgyűlések lebonyolítása, üzemeltetés, karbantartás stb. Egy jó közösképviselő által gondozott házban minden rendben van.
Megmondom őszintén nem irigylem Őket, eléggé szerteágazó feladatuk van.
A közösképviselőkkel akikkel együtt dolgozom, szerencsére mindegyikkel jó kapcsolatot ápolok.
Az egyik a lábamat gyógyította amikor volt az autó balesetem, a másik kutyája csúzdázott a gyerekek játszóházában nálunk, a harmadikkal biciklizek, a negyedikkel meg a régi motorokról beszélgetünk mindig. A töbiekkel pedig szakmai kapcsolatot ápolok.
A régi olvasóim már olvasták, az újaknak íme a csúszdázásos történet:
Ez jó buli volt