2009. május 13., szerda

Azért ez szomorú...

Mivel takarítócégem van, naponta felhívnak, és kapok e-maileket, hogy van e - felvétel nálunk. És a fránya válság miatt, egyre többen.
Viszont tegnap egy nem mindennapi e-mailt kaptam. Egy színész, és dalszöveg író jelentkezett, ( a nevét természetesen nem írom le ) hogy anyagilag nem jön ki megfelelően a munkájából, és kénytelen másodállást vállalni, érdekelné a takarítási munka. Azt hittem leesek a székről annyira meglepődtem.
Sajnos rengeteg embernek betett a megemelkedett hitel törlesztése. Van olyan takarítónőm, aki havi 200 000 Ft. - ot fizet a házuk törlesztő részletére, a férje éjjel - nappal dolgozik, hogy tudják fizetni a részleteket. Ha feladok az expresszben hirdetést, napi kb. 200 telefonhívás érkezik, hogy érdekelné őt a meghirdetett állás.
Viszont van az éremnek egy másik oldala is. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő kolléga nőt. Sokan úgy jelentkeznek, hogy most éppen egy butikban dolgozik, és eljönne takarítónőnek, csinált már ilyet - otthon. Az persze később derül ki, hogy emberileg milyen, viszont szakmailag egyből. Nagyon sokan nem bírják a tempót, a 4 szintes irodaházak takarítását. Ugyanis a takarítás, az egy szakma. OKJ - s képzés van belőle. Érteni kell hozzá. Most nem az otthoni takarításról beszélek ( írok ), hanem pl. az irodák, irodaházak, esetleg egy aszfalt keverő üzem takarításáról. Fontos a megfelelő tisztítószerek helyes használata, a moppok színkódjának ismerete, a különböző praktikák felhasználása. Mire ezeket megtanulja egy új dolgozó ( aki még nem takarított irodát ) addigra rájön, hogy ez mégsem érdekli.
A takarítócégnek meg idő, költség ráfordítás, el kell küldeni foglalkozás egészségügyi orvoshoz, munka és tűzvédelmi okatásban kell részesülnie, stb. és ha elmegy, utána ki kell jelenteni. Szóval macera.
És kezdődik előröl, az irodákban meg megkérdezik az ott dolgozók, hogy megint új takarítónő van? És ez senkinek sem jó.
Valójában ez egy ördögi kör, a takarítócégeknek ( azaz minden hasonló cipőben járó cégnek, bármivel is foglalkozzon ) és az állás keresőknek.
És hol van még a válság vége.
Tartok tőle, hogy egyre szomorúbb lesz...